Απόψεις επί του ενοποιημένου κειμένου σχεδίου νόμου, το οποίο αφορά στη Δήλωση και τον έλεγχο Περιουσίας (Πόθεν Έσχες) του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας αντάλλαξαν την Τετάρτη τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.
Τα μέλη της αρμόδια Επιτροπής υπογραμμίζουν πως ο νόμος χρήζει αλλαγών και βελτιώσεων, ενώ σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο κατάληξη, ώστε το νομοσχέδιο να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, είπε πως «η πρώτη προτεραιότητα της Επιτροπής Θεσμών είναι η ψήφιση ενός νέου νόμου για το Πόθεν Έσχες», για να σημειώσει πως «όλοι οι βουλευτές ξέρουμε ότι ο σημερινός νόμος – στη βάση του οποίου μέχρι τις 10 του Σεπτέμβρη θα κάνουμε και τις δηλώσεις μας – δεν είναι αυτό που επιθυμούμε».
Όπως ανέφερε ο νόμος χρειάζεται αλλαγές και βελτιώσεις, ενώ ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν πως στη βάση της νέας νομοθεσίας και όταν θα ψηφιστεί θα γίνουν ξανά δηλώσεις.
«Από εκεί και πέρα υπάρχει πρόθεση από όλα τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών που ήταν σήμερα παρόντα και πήραν το λόγο να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και άμεσα σε ένα νόμο, στον οποίο νόμο αν είναι δυνατόν, δεν θα υπάρξει καμιά σκιά και θα επικρατήσει διαφάνεια στις δηλώσεις πολιτικών προσώπων, για το Πόθεν Έσχες», είπε.
Αναφερόμενος περαιτέρω στο θέμα, είπε ότι ο έλεγχος των δηλώσεων θα γίνεται από ανθρώπους που κατέχουν το θέμα – και όχι εσωτερικά – ούτως ώστε να μην συνεχιστεί αυτό που επικρατεί σήμερα.
«Δεν μπορούν», τόνισε, «πολιτικά άτομα να ελέγχουν άλλα πολιτικά πρόσωπα. Άρα θα πρέπει ο έλεγχος να γίνεται από ειδικούς που έχουν την εμπειρία και τη γνώση να κάνουν αυτούς τους ελέγχους. Θέλουμε να σβήσουμε τις σκιές και επιτέλους να κερδίσουμε μερικά βήματα από την αξιοπιστία που οφείλουμε προς τους πολίτες».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, είπε πως η προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής Θεσμών έχει ετοιμάσει ένα ενοποιημένο και κωδικοποιημένο κείμενο με όλες τις συγκλίσεις των πολιτικών κομμάτων, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση της συζήτησης από την υφιστάμενη σύνθεση της Επιτροπής.
Είπε ότι σκοπός τους είναι να διαμορφωθεί ένα κείμενο, που θα εξυπηρετεί το μέγιστο τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Επίσης, ανέφερε πως στόχευσή τους είναι όσο το δυνατόν το συντομότερο να υπάρξει κατάληξη, ούτως ώστε να οδηγηθεί το θέμα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα προσπαθήσουμε να είμαστε όλοι εποικοδομητικοί κατά τη συζήτηση, ώστε να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές, είτε για απόκρυψη οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων από τους βουλευτές και από τους άλλους αξιωματούχους, είτε να μην υπάρχει υπόνοια ότι καθυστερούμε την ψήφιση ενός νόμου, ο οποίος θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πρόσωπο μας», ανέφερε.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε πως «το Πόθεν Έσχες είναι συνυφασμένο με το ‘Που τα βρήκες’», προσθέτοντας πως «θέλουμε με αυτή τη νομοθεσία – που ελπίζουμε πολύ σύντομα να την οδηγήσουμε στην Ολομέλεια – να βάλουμε μία τελεία και παύλα σε όποιες σκιές και ψεγάδια μπορεί να υπήρχαν στο παρελθόν και που μπορεί να υπάρχουν ακόμα».
Θέλουμε, συμπλήρωσε, «αυτή η νομοθεσία να είναι ξεκάθαρη τόσο για εμάς όσο και για τα υπόλοιπα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα».
Επιπλέον, είπε πως η Επιτροπή Θεσμών θα διαβουλευτεί με τεχνοκράτες που γνωρίζουν τα νομικά στοιχεία του θέματος και άλλα θέματα, ούτως ώστε σύντομα να έχουν στην Ολομέλεια μια ολοκληρωμένη νέα νομοθεσία, η οποία δεν θα αφήνει παράθυρο για οποιαδήποτε παρερμηνεία ή απόκρυψη οποιωνδήποτε στοιχείων.
Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε πως «η διαφάνεια ο έλεγχος και η λογοδοσία είναι πυλώνες της δημοκρατίας», για να προσθέσει πως «αυτό προσπαθεί η Επιτροπή Θεσμών να πετύχει, δηλαδή να είναι υπόλογοι έναντι των πολιτών όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι».
Εξέφρασε την ελπίδα να απαντήσουν στην κριτική που τους κάνουν οι πολίτες εδώ και χρόνια.
Τόνισε πως πρέπει να είναι πλέον διαφανείς – όχι μόνο όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων – αλλά να ελέγχεται και ο τρόπος απόκτησης του πλούτου και αν είναι νόμιμος ή παράνομος.
«Η επιδίωξη είναι οι πολίτες να ξαναεμπιστευτούν τους πολιτικούς» γιατί χωρίς εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και πολιτικών «πάσχει η δημοκρατία», κατέληξε.
Πηγή : ΚΥΠΕ